Search
Close this search box.

Vad kostar det att klippa gräs? Egentligen.

Vi har vridit och vänt på alla de faktorer som påverkar prislappen för olika sätt att klippa gräs. Och det finns många saker att ta hänsyn till.
Här nedanför finns därför en checklista som vi gärna går igenom tillsammans med er. När vi är färdiga, har ni förhoppningsvis fått svar på frågan vad det kostar att klippa ert gräs. Egentligen.

Det är lätt att underskatta kostnaden för åkgräsklippare.

De kostar en hel del, de stora professionella åkgräsklipparna och normalt skrivs de av på 5 år. En förutsägbar kalkyl. Men annat är svårare att förutse: Kostnaderna drivs främst av operatörens arbetstimmar och av att bara ca 55% av arbetstiden ägnas åt att klippa gräs. Övrig tid upptas av transporter, tankning och service med mera. 

De tunga åkklipparna ger också en hel del skador på gräsytor, husfasader, belysningsstolpar och annat som inte flyttar på sig. Vi vet att detta medför stora merkostnader för utförare och beställare.

 Sammantaget gör detta att tjänsten gräsklippning blir en osäker affär – och ofta en ren förlustaffär.

 

Varför ser man inte fler stationära robotklippare i parker? 

Främst av två skäl: Dels brukar kostnaden för att dra 230 V till alla ytor som ska klippas, bli så hög att den avskräcker. Dels vet vi att vandalisering i parker oftast sker på kvällar och nätter – det gäller särskilt sådant som ser mer intressant ut än en parkbänk. Kostnader för skadegörelse uppstår slumpmässigt och är svåra att förutsäga, men måste tas med i kalkylen. Problemet minimeras med MowFleet, då i princip all utrustning är portabel och plockas hem vid arbetsdagens slut. 

Vidare kräver skötseln av ett större antal robotklippare ofta mer tid än man kan förutse. Och ovanpå detta kan förstås läggas den stora investering som inköpet av många robotar innebär.

Åkgräsklippare

*Avskrivning 5 år.%.

Röda markeringar är ytor där TMA-bil krävs då man klipper, vilket fördyrar 200 – 300%.

Även den här webbplatsen använder kakor för att bli bättre. Klicka om det är OK.