Search
Close this search box.

Om oss.

”Kan du inte få dina robotar att klippa för yrkesmänniskor?”

Vi hade känt varandra sedan mellanstadiet då vi drog varandra på vattenskidor hela somrarna. Han såg lite nedstämd ut, Magnus. Vilket stämde eftersom beskedet från läkaren var, att ryggen var helt förstörd. Han frågade:

”Kroppen klarar inte en dag till på åkgräsklipparen. Kan du inte få dina robotar att klippa för oss yrkesmänniskor?”

Där och då, på våren 2015, började jag fundera. Magnus visste ju att jag jobbat länge med det här. Faktiskt sedan Husqvarna presenterade sin Solar Mower i mitten av 90-talet. Funderingarna formulerades i en konceptbeskrivning som övergick till utvecklingsarbete.

Allt skedde vid sidan av min ordinarie verksamhet – genom vilken jag dessutom sålde 40 stora åkgräsklippare per säsong.
År 2015 kom så en ny robotmodell från Husqvarna, som hade potential för att anpassas till professionella behov.

Först optimerade vi kapacitet och funktionalitet för att kunna klippa större ytor. Snabbt stod det klart för oss, att vi inte längre jobbade med klippare, utan ett system. Vi förfinade och utvecklade systemet ytterligare – bland annat gjorde vi det elnätsoberoende – och lämnade in patentansökan.

Med våra första installationer på plats i Kalifornien; med allt fler svenska kommuner och kyrkor som kunder och patentansökningar godkända i USA, Australien och Sydafrika, så inser jag hur långt vi kommit och hur snabbt det gått.

Och det måste sägas; jag är enormt glad över vårt första USA-patent, men jag är minst lika glad att ha kunnat hjälpa Magnus. För han hade ju rätt. Det gick utmärkt att få robotarna att klippa för yrkesmänniskor.

MowFleet-grundaren Kalle Anderssons signatur.

Kalle Andersson – VD och grundare

Uppfunnet i Fagersta – patentskyddat världen över.

MowFleet-systemet fick i början av 2022 sitt första patent i USA. Vi har sedan dess erhållit patent i andra delar av världen. Systemet är alltså en dokumenterat unik idé med ett starkt legalt skydd.

Vårt team:

Kalle Andersson

Verkställande direktör.

Grundare av RLCS. Mer än 25 års expertis inom grönyteskötsel och robotklippning. Ansvarig för R&D, försäljning och kundrelationer.

Per Andersson

Ansvarig för IPR. Styrelseordförande.

Grundare av RLCS. Ansvarig för IPR. PhD. Lång erfarenhet av strategiskt arbete jämte patenträtt. Innehar mer än 250 patent.

Linda Glimberg

Legal och styrelseledamot.

Lång erfarenhet av affärsjuridik och ledarskap. Tidigare VP och Head of Legal inom koncernen  Husqvarna Group.

Peter Andén

Finans och affärsutveckling. Styrelseledamot.

Mångårig erfarenhet av affärsutveckling och strategiarbete. Tidigare partner inom McKinsey & Company. 

Frida Brandt

Försäljning och marknad.

Försäljnings- och marknadsansvarig för affärsområdet kyrkor och kommuner i Sverige.

William Andersson

Teknik och försäljning.

Son till Kalle och därmed uppväxt med robotklippning. Sköter installationer, teknik, kundrelationer, m m.

Magnus Johansson

Teknik och utveckling.

En del av RLCS sedan bolaget grundades. Djup kunskap om robotarna. Delaktig i all utveckling av hårdvaran.

Det här är Robotic Lawn Care Systems:

Vi är företaget som utvecklat en ny metod för kommersiell gräsklippning; ett system för att klippa miljövänligt, tyst och elnätsoberoende. Det används redan av cirka tjugotalet kommuner och pastorat i Sverige. Och det är patenterat i flera världsdelar.

Vi marknadsför systemet under varumärket MowFleet.

Med systemet klipper robotarna under arbetstid, med minimal arbetsinsats från personalens sida. Robotarna hämtas in och laddas under natten för att klippa nya ytor nästa dag. De klipper lika bra i alla väder, vilket gör att man alltid kan följa schemat.

På så sätt gör MowFleet varje gräsyta i stadsmiljön vackrare och grönare – vare sig det gäller parker, bostadsområden, kyrkogårdar eller rondeller.

Jämfört med traditionella åkgräsklippare, är robotarna dessutom lätta. De har så lågt marktryck att de inte ger skador på underlaget. De är även skonsamma mot omgivningen och ger inga skador på husfasader, parkbänkar eller belysningsstolpar.

Systemet ger full överblick över robotarnas användning och effektivitet. Sedan starten för sju år sedan, har det använts i över 200 000 timmar i skarp verksamhet. Vi tvekar inte att säga att det är beprövat, även om metoden alltjämt är ny för många.

Vi har lanserat MowFleet i Sverige och USA. För mer information om vår amerikanska verksamhet, är du varmt välkommen att titta in på www.mowfleet.com

 

Även den här webbplatsen använder kakor för att bli bättre. Klicka om det är OK.