Search
Close this search box.

En liten film om professionell gräsklippning:

Det här är inte raketforskning. Det är patenterad professionell gräsklippning. Tre minuter och tjugo sekunder om en typisk arbetsdag med MowFleet-systemet.

Så här installeras ett MowFleet-system:

Här nedanför visar vi vad som görs innan robotgräsklipparna kan sätta i gång och jobba. Det är också svaret på frågan hur vi kan vara elnätsoberoende.

Först av allt skapas en noggrann kartbild av alla de ytor kunden vill att systemet ska klippa. Ytorna delas sedan in i zoner vilket är de arbetsytor som robotarna hinner klippa under ett arbetspass (upp till 10 timmar utan laddning). Varje zon klipps en gång per vecka vilket ger ett bra klippresultat. Och varje dag klipps nya zoner. På detta sätt utnyttjas robotarnas kapacitet till fullo.

Kalle Andersson lägger ner begränsningskabel för en testinstallation av MowFleet-systemet i Canyon Lake, nära San Diego, Kalifornien.

Guidekabeln läggs ut. Maskinen som används fräser ett smalt spår, ca fem cm djupt i gräsytan. På samma maskin sitter kabeln på en stor rulle (tittar du noga på bilden syns den som en vit spole med grön kabel). Jobbet påminner om att krita linjerna på en fotbollsplan. När kabeln ska läggas i ett hörn trycker vi ner en liten märla i marken. Enkelt och rationellt.

Basstation för MowFleet-systemet. Stationen sätts ut och hämtas hem vid arbetsdagens början och slut. Den laddas tillsammans med klipparna över natten. Ingenting värdefullt finns kvar vid grönytan efter arbetstid.

Ingen elektricitet behöver dras till de ytor som ska klippas. För att definiera zonerna används begränsningskabel som kopplas till en basplatta. Då en yta ska klippas kopplas en batteridriven basstation till basplattan för att få signal i slingan. Basstationerna paras med en specifik robotklippare på samma sätt som en stationär robot paras med sin laddstation.

En typisk uppsättning omfattar tio till tolv robotar. Ett dussin robotar kan klippa hela 168 zoner om de används tvåskift under en sjudagarsvecka. De flesta av våra kunder kör endast dagtid på vardagar och laddar då basstation och robotar över natten. Dock räcker 90 minuters laddning, vilket gör det möjligt att köra systemet i tvåskift.

Även den här webbplatsen använder kakor för att bli bättre. Klicka om det är OK.