Search
Close this search box.

Kan gräs klippas med respekt för de anhöriga?

Vadstena pastorat var den första församling i Sverige som började klippa grönytorna på sina kyrkogårdar med MowFleet-systemet.

Vadstena Pastorat kan svara ja på den frågan. De är först ut bland kyrkorna i Sverige att testa professionell robotklippning. Robotarna klipper 8 timmar per dag, utan att störa besökarna, i den mycket speciella miljö som en kyrkogård utgör.

Totalt har över 13 kilometer kabel lagts ner för att guida robotgräsklipparna. Detta innebär nu inte några omfattande grävarbeten – kabelutläggning görs med ett verktyg som påminner om sådana man använder vid kritning av linjerna på en fotbollsplan.

Totalt har pastoratet ca 50 000 m² att klippa, fördelat på nya kyrkogården, Vadstena klosters kyrkogård, klosterparken samt ett antal mindre kyrkogårdar på landsbygden utanför Vadstena. Robotgräsklippning innebär stora besparingar för pastoratet. I kyrkorådets protokoll kan läsas att man både sparar in en säsongstjänst och inköp av 1 500 liter bensin. Dessutom minskar pastoratets koldioxidavtryck med 6,5 ton årligen.

 


Också Halmstad församling bestämde sig i början av 2023 för att satsa på robotgräsklippning. Läs mer om hur de resonerat här.

Även den här webbplatsen använder kakor för att bli bättre. Klicka om det är OK.